تغییرات جغرافیایی در تولید علم
پایگاه اطلاعاتی Web of Science در گزارشی از سرعت خیرهكنندهی رشد علمی ایران خبر داده و مینویسد: ((شاید در چین سالِ 2010 سال ببر باشد، اما به لحاظ علمی سال ایران است . رشد علمی كشور ایران 11برابر سریعتر از متوسط جهانی و سریعتر از هر كشور دیگری در دنیا بوده است. بررسی فهرست انتشارات علمی در پایگاه اطلاعاتی Web of Science نشان میدهد كه رشد در خاورمیانه و به ویژه در تركیه و ایران، نزدیك به چهار برابر سریعتر از متوسط جهانی بوده است)).
انتشارات ایران بر حول موضوعات شیمی معدنی و هستهای، فیزیك ذرات و مهندسی هستهای محوریت داشته است:((انتشارات مقالات ایرانی در موضوعات مهندسی شیمی با سرعتی معادل 250 برابر بزرگتر از متوسط جهانی رشد كرده است. تحقیقات پزشكی و كشاورزی نیز در ایران افزایش چشمگیری را نشان میدهد)).
گزارش نشریه نیوساینتست نیز در این زمینه جالب است: ((كدام كشور بین سالهای 1996 و 2008 رشد 18برابری را در عرصهی علم (از 736 مقاله به 13238 مقاله) به خود اختصاص داده است؟! پاسخ این سؤال كشور ایران است؛ پاسخی كه ممكن است باعث حیرت بسیاری شود، خصوصاً ملتهای غربی كه طلیعهداران علم نوین بودهاند. ایران سریعترین نرخ رشد را در انتشارات علمی به دست آورده است)).
در گزارش مركز تحقیقات مقایسه عملكرد كشورهای جهان در دپارتمان تجارت، نوآوری و مهارت انگلیس نیز درباره رشد علمی ایران چنین آمده است: ((ایران از جمله كشورهایی است كه رشدی جهشی در تولید مقالات علمی در زمینههای علوم پزشكی، علوم طبیعی، مهندسی و غیره داشته است. سهم ایران در تولیدات علمی جهان از 0/13 درصد در سال 1999به 1 درصد در سال 2009 رسیده است. در علوم كلینیكی نیز تحقیقات ایران 30 درصد رشد داشته است. همچنین در علوم بهداشتی در دو سال میزان این تحقیقات دوبرابر شده است. تحقیقات زیستشناختی ایران هم در دو سال از 2007 دوبرابر شده است و ایران در این زمینه از سنگاپور جلو زده و پس از آفریقای جنوبی قرار گرفته است)). |